Dagplanning

Ritme van baby’s
Voor baby’s wordt op het gebied van voeding en slapen zoveel mogelijk het eigen ritme aangehouden. Afstemming met ouders is wenselijk, hoewel wij uiteraard ook een dagritme hanteren vanuit ons pedagogischbeleid. Wij gaan er vanuit dat elk kind thuis heeft ontbeten of zijn/haar eerste voeding heeft gehad. Het geven van een warme maaltijd/ potje ’s avonds is geen probleem mits in overleg. Voor kinderen die 1 jaar zijn geweest gaan wij ervan uit dat zij de warme maaltijd gewoon thuis mee eten.

Zodra de baby’s wat ouder worden, wordt er toegewerkt naar het dagritme dat voor de  peuters geldt. De dag ziet er ongeveer als volgt uit:

Dagstart  
Tussen 07.30 uur en 08.30 uur worden de kinderen gebracht en mogen ze vrij spelen. Om 09.30 uur starten wij met het dagprogramma. We gaan met elkaar fruit eten en wat drinken. Ook wordt er aan beweging gedaan doormiddel van zingen en dansen op muziek, dat aansluit bij het thema waaraan gewerkt wordt.

Dieren en buiten spelen
Rond 10.15 uur gaan we de dieren eten geven, aaien en knuffelen, daarna gaan we naar het bos de route volgen, zoals: het kriebel pad, toverboom, omgevallen boom en het kabouterbos. Als het erg slecht weer is spelen we meer binnen of buiten onder de veranda.

Lunch
Tussen de middag eten we gezellig met z’n allen een boterham en drinken we een beker biologische melk of karnemelk. Afhankelijk van de leeftijd eten kinderen één, twee of drie boterhammen. We variëren met biologisch beleg, kinderen eten eerst gezond en daarna mag er gekozen worden uit eventueel zoet beleg.

Slapen
Sommige kinderen hebben nog een ochtend slaapje nodig, die gaan dan ook mee in de kinderwagen tijdens de boswandeling. Het middagslaapje is van 12.30 uur tot 14.30 uur, daarna worden de kinderen opgehaald van school. Het is een intensieve dag voor kinderen en zij krijgen veel prikkels, daarom vinden wij een periode van rust erg belangrijk.

Middagprogramma
Als de kinderen wakker zijn, wordt er afhankelijk van het weer een middagprogramma gestart. Na de thee mogen de kinderen vrij spelen zoals; spelen met blokken, spelen met de houten treinrails, poppen en auto’s of buiten in de zandbak.

Ophalen
De tijd totdat de kinderen worden opgehaald wordt ingevuld met een filmpje zoals: buurman buurman, zandkasteel, miniscule enz. of er word geknutseld. Ouders die hun kind komen halen kunnen tegelijkertijd even bijpraten.

Wat wordt er aan eten en drinken aangeboden
Wij proberen een zo gezond mogelijke voeding aan te bieden, hoewel er met een verjaardagsfeestje wel gesnoept mag worden. We vragen ouders een gezonde traktatie mee te geven. Hierbij is het per traktatie verschillend wat de ene ouder gezond vindt en de andere ouder niet.

Bij een normale dag krijgen kinderen afgekoelde  koude vruchtenthee en melk tijdens het brood eten. Verschillende fruitsoorten worden door de ouders zelf verzorgd. Belegsoorten voor op brood kunnen variëren tussen plakjes worst, smeerkaas/worst, appelstroop en jam. Er wordt bruin brood, krentenbollen of crackers aangeboden. Tussendoortjes zijn o.a. crackers, rozijnen, soepstengels of volkoren biscuit.

Tijdens bijzondere dagen zoals  met Pasen of tijdens de feestweek worden er ook andere lekkere dingen gegeten zoals: een krentenbolletje, een broodje knakworst, een gekookt eitje, cakejes, ijsjes enz.